søndag, april 04, 2010

Langfredag

Påsken i Spania er en stor religiøs feiring, med opptog overalt og i eninga. På palmesøndag var det opptog med Jesus på eselet, folkemengden som fulgte ham inn i byen og en million palmegreiner. Det var også opptog på skjærtorsdag, påskeaften og påskedag. Det var litt mye å skulle få med seg alt, men på langfredag tok vi turen til Altea for å få med oss opptoget der. Det begynte kl 20 og hele kirkeplassen var fyllt med mennesker og små koselige boder som solgte ulike ting.






































I toget gikk det hundrevis av mennesker med fakler. Eller det var ikke helt fakler, men mer veldig store stearinlys med et håndtak på.













I toget var også et typisk spansk korps med 16 trommer og 16 fløyter som høres ut som sekkepiper og det er det..













Vet ikke helt hva disse skal forestille, men det er typiske påskekostymer..













Til sammen var det 5 figurer/statuer som ble bært i toget. Disse står til vanlig i Altea kirke, men blir tatt satt på store "bårer" som bæres i opptoget til hver påske. Alle er av Jesus i ulike situasjoner i påsken. Jesus som ber, Jesus som bærer korset, Jesus som henger på korset, Jesus i graven og Jesus som har stått opp igjen. Den største figuren av Jesus i graven er så tung at det må 18 mann til for å klare å bære den. De andre er det mellom 12 og 16 mann på.

























Det er ikke ofte jeg feirer påske i utlandet, og faktisk forrige gang jeg gjorde det var i 2002 da vi bodde i Fillippinene. Det var en sørgelig feiring med folk som ble korsfestet på ordentlig og folk som gikk rundt og pisket seg selv på ryggen. Påsken skal i en viss grad være preget av Jesu død, i form av hvor mye han led og hva han utsatte seg for, kun for vår skyld. Men feiringen av påsken i Spania var hakket bedre enn i Fillippinene, og det er utrolig spennende å få et slikt innblikk i en helt annen kultur!

0 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails